Da li ste znali da su vanilice proglašene za najbolji sitni kolač od strane stručnjaka kulinarskog sajta “food52”?
Istini za volju, nije da nam trebaju stručnjaci kulinarskih sajtova da potvrde ono što mi, lokalni slatkoljupci, već dugo znamo.
Svaka domaćica ima svoj tajni recept za ovu poslasticu, sigurna sam. Ali, ovo je recept za malo drugačije vanilice.
Volim da se igram ukusima, a posebno da u tradicionalne recepte dodam malo 21.veka. (Uostalom, i ulje šljive je jedan od načina da se čuvena srpska šljiva prikaže u novom ruhu.) Za koktel povodom otvaranja izložbe u Muzeju savremene umetnosti, na primer, kockaste vanilice delovale su sasvim prikladno.
U recept za vanilice, ovom prilikom, umešali su se ulje i brašno od koštice šljive, u količini koja ovim kolačićima daje samo blagu notu marcipana, a ne narušava strukturu i vazdušastost. Takodje, ponekad vanilice filujem ganaš kremom umesto pekmezom, kada posebno želim da naglasim aromu koštice šljive.
Da ne dužim, ovo su sastojci:
230 gr putera
20gr ulja koštice šljive
250 gr šećera
3 žumanca
1 celo jaje
2 kesice vanilin šećera
230 gr mlevenih oraha
20gr brašna od koštice šljive
brašno
pekmez po slobodnom izboru
prah šećer
Za ganaš krem:
100g čokolade za kuvanje
100ml slatke pavlake
kockica putera
kašika ulja od koštice šljive
Priprema:
Ostaviti puter da omekša na sobnoj temperaturi, zatim ga dobro umutiti, pa dodati šećer, žumanca, celo jaje, ulje koštice šljive i kesicu vanilin šećera. Kada je to dobro umućeno, dodati orahe, brašno od koštice šljive i pšeničnog brašna koliko je potrebno da se dobije testo srednje tvrdoće.
Testo rastanjiti na radnoj površini, pa modlom željenog prečnika i oblika vaditi pogačice, ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180°C, ali paziti da ostanu bele.
Za ganaš krem potrebno je da slatku pavlaku zagrejete skoro do ključanja, a potom je sklonite sa šporeta i dodate joj izlomljenu čokoladu za kuvanje, puter i ulje koštice šljive. Dobro promešati i pustiti da se ohladi. Desi mi se ponekad da mi se omakne malo više ulja, onda dodam malo čokolade, da ne bude previše redak krem. Krem treba dobro ohladiti pre filovanja, ali na sobnoj temperaturi, jer se u frižideru previše stegne.
Gotove sastavljati pekmezom illi ganaš kremom (ja obično napravim pola ture sa pekmezom, pola sa čokoladom), pa ih uvaljati u mešavinu prah šećera i 1 kesice vanilin šećera.
Vanilice je najbolje napraviti par dana pre služenja, da postanu mekane i da se svi ukusi sjedine, i čuvati ih u zatvorenoj staklenoj ili staklenom zvonu.
I još, umesto oraha mogu se koristiti i blanširani bademi, pa čak i lešnici (sa njima su vanilice malo tvrdje, tj. treba im malo više vremena da omekšaju, ali su fenomenalnog ukusa).