Skip to main content

Šta je zero waste i kakve veze ima sa održivim razvojem?

Živimo u vremenu kada svaka naša stopa znači nešto za nas i generacije koje dolaze. Nažalost, situacija u svetu je alarmanta. Ne možemo u punoj meri ni da sagledamo štetu i uticaj zagađenja na celokupan živi svet i ovu jedinu planetu. Decenijska masovna proizvodnja i upotreba plastike i sve ostale prljave industrije su ostavile strašne posledice po okoliš. 

Potreba i odgovorni proces proizvodnje  zahtevaju i određene promene u proizvodnoj kulturi.

Gde smo mi u tom procesu?

All Nut je još od prvog dana krenuo putem održivog razvoja i očuvanja prirodnih resursa. Naš asortiman je bogat različitim brojem sapuna za čišćenje kože lica, tela, kose. Ovi sapuni su pravljeni po starinskoj metodi – saponifikacijom najkvalitenijih ulja. Ovom tehnologijom smo kreirali preko dvadeset različitih sapuna u čvrstom obliku, koje ne zahteva nikakvu ambalažu. Ova ideja nije samo trend, već i ključni korak ka smanjenju količine otpada. Pročitajte sve o našim sapunima.

Još jedan od omiljenih proizvoda naših dragih potrošača jesu hranljivi losioni za telo u čvrstom obliku. Takođe ne zahtevaju ambalažu, dovoljno je uviti ih u komad papira. Pročitajte o čvrstim losionima. 

Šta znači ZERO WASTE?

Zero waste podrazumeva proizvod bez ambalaže ili  korišćenje materijala koji su biorazgradivi, reciklirani ili mogu biti ponovo upotrebljeni u cilju smanjenja otpada. Ovo uključuje smanjenje upotrebe plastike, iskorišćavanje materijala koji imaju manji ekološki otisak i podržavanje sistema koji promoviše održivost.

Zero waste ambalaža često koristi biorazgradive materijale kao alternativu plastici. Materijali poput kartona, papira, celuloznih vlakana i bioplastike koje se brže razgrađuju u prirodi predstavljaju održiviju opciju. S tim u vezi, All Nut podržava i ambalažu koja je u potpunosti biorazgradiva. Neki od naših proizvoda su zapakovani u kartonsku ambalažu, koja je u potpunosti biorazgradiva i kompostabilna.

Refil sistem je jedan od aspekata zero waste koncepta kome težimo i pokušavamo da ga prilagodimo kada su u pitanju proizvodi koje se prodaju u staklenoj ambalaži, poput krema za lice. Za sada je klasičan refil sistem nemoguć (dopuna u radnji) iz tehničkih razloga i zbog bezbednosti samih proizvoda. Umesto toga, mi primamo nazad svu našu ambalažu i nakon sterilizacije punimo proizvodima i vraćamo ponovo na police.

Lokalno uzgajane sirovine su ključ održivog razvoja

Pored toga što se samostalno prilagođavamo potrebama održivog razvoja, naša misija je da ovaj stil života bude svima svakodnevnica. Trudimo da se da svakog potrošača  informišemo detaljno o svim koristima koje donosi život bez otpada. 

Podrška lokalnoj proizvodnji je jedan od ključnih aspekata održivog razvoja. All Nut je upravo odatle krenuo sa radom. Mi uzimamo od lokalnih gazdinstava koštice voća i orašate plodove koji su uzgajani u Srbiji i od toga dobijamo osnovu za sve druge proizvode, tako da možemo reći da je upravo održiv razvoj nešto bez čega ne bi bilo All Nut proizvodnje. 

Zero waste ambalaža nije samo trend, već ključna komponenta održivije budućnosti. Njeno usvajanje od strane kompanija, potrošača i zakonodavstva predstavlja korak ka čistijoj i zdravijoj planeti za sadašnje i buduće generacije.

U skladu s ovom filozofijom, zero waste ambalaža ne predstavlja samo praktičnu strategiju, već i izraz odgovornosti prema našem jedinom domu – Zemlji.

Napisala Marina Panić

Ostavite odgovor