Ovo je jedna od onih poslastica koja se veoma lako prave i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Obično se služi uz kafu ili čaj, ali i sve druge opcije su u igri.
Glavni karakter ukusu daju ulje i brašno koštice šljive, bez kojih kolač ne bi imao divnu aromu marcipana.
Ono što je zgodno kod pripreme je da se mere lako prilagodjavaju posudama za pečenje svih oblika u zavisnosti od količine sastojaka koje imate.
Najvažnije je da vam zapreminska mera bude ista za belanca, šećer i brašno. Što znači da ako ste stavili šolju belanaca, morate staviti šolju brašna i šolju šećera.
Puna šolja belanaca je zapravo za baš veliku količinu kolača – ja obično stavim 5 belanaca i to bude oko polovina šolje od 200ml.
Sastojci:
0,5 šolja belanaca (ja obično stavim 5, to je fina merica – ni previše, ni premalo)
0,5 šolja brašna
0,5 šolja šećera
2 kašike ulja koštice šljive
1 kašika brašna koštice šljive
1 kašika soka limuna
Malo vanillin šećera
Po želji: seckana čokolada, seckano suvo voće, seckani orasi, bademi, lešnici.
Seckana čokolada je super dodatak, posebno ako je ne iseckate previše sitno, jer onda nakon pečenja osećate komadiće čokolade .
Priprema:
Dobro umutite belanca, a zatim im dodajte šećer. Smesu umutite da postane kompaktna i dodajte joj brašno, sok od limuna, ulje i brašno od koštice šljive. Sve polako pomešajte mikserom, a zatim ručno umešajte sastojke po želji.
Posudu za pečenje podmažite uljem i pospite brašnom, pa smesu izlijte.
Pecite na 180 stepeni, 20ak minuta u zavisnosti od posude za pečenje. Ako pečete u ravnom plehu i kolač je tanak, pazite da ga ne prepečete. Ukoliko ste se opredelilli za kuglof-kalup, slobodno produžite vreme pečenja. Proverite čačkalicom da li je kolač gotov.
Sve u svemu, ukupno vreme pripreme kolača je oko 30 minuta, a rezultat fantastičan.
Uživajte!
Fotografija Anja Jovanović