Skip to main content

Ulja se od davnina koriste u kozmetičke svrhe. Egipat, Stara Grčka, Rim, Daleki Istok,… gotovo da nema kulture u kojoj mirisna ulja nisu bila osnovni elementi rituala ulepšavanja.

Termin “Bazno ulje” povezuje se sa aromaterapijom i izradom prirodnih kozmetičkih preparata. U ovim preparatima aktivni elementi su mahom etarska ulja, koja su previse potentna da bi se direktno nanosila na kožu, pa ih je neophodno razblažiti. To nikako ne znači da su bazna ulja samo puki nosioci hranljivih sastojaka za kožu. Naprotiv. Ali da krenemo ispočetka.

Po svom sastavu bazna ulja su estri masnih kiselina. Sastoje se od više komponenti koje zajedno imaju određene karakteristike kao što su boja, viskozitet, miris, brzinu penetracije u kožu… U svom sastavu pored masnih kiselina, imaju još i vitamine rastvorive u ulju, minerale, fitosterole… Njihov sastav zavisi pre svega od sirovine od koje su dobijeni, a zatim, i ne manje važno, od načina na koja su ulja dobijena.

Bazna ulja su uglavnom ulja biljnog porekla, ako izuzmemo mineralna ulja koja su derivat nafte.  Njima u kozmetici nema mesta, iako su, nažalost, i dalje u upotrebi.

Biljna ulja se dobijaju iz raznih delova biljaka, na primer, maslinovo ulje se dobija iz ploda, dok se ulje koštice šljive dobija iz jezgre koštice.

Za kvalitetno biljno ulje veoma je važan proces ekstrakcije. Najbolji i najprirodniji način je hladno ceđenje ulja, gde se mehaničkim putem iz delova biljke cedi ulje, na niskoj temperaturi. Tako ova ulja zadržavaju sva svojstva sirovine, bez uticaja visoke temperature, koja bi mogla uništiti neke hranljive sastojke.  Postoji još načina mehaničke ekstrakcije ulja – hidrauličnom presom, s tim da ovako dobijena ulja nisu uvek i hladno ceđena, jer se u procesu može razviti visoka temperature koja će uništiti deo hranljivih sastojaka ulja.

Rafinacija ulja je hemijski proces kojim se ulje tretira da bi mu se produžio rok trajanja, poboljšali boja, miris ili izgled. Nepotrebno je reći da se u ovim procesima gubi i značajan deo hranljivih sastojaka ulja.

Sve u svemu, najkvalitetnija bazna ulja su hladno ceđena, što prirodnija i najmanje moguće tretirana, kako bi se očuvali svi sastojci sirovina od kojih se dobijaju.