Skip to main content

Miris pečenih jabuka, cimeta i vanile vraća u detinjstvo. Pita sa jabukama miriše na nedelju popodne, bakine fotelje, crno-bele filmove i bezbrižna maštarenja o budućnosti. Neki je vole sa orasima, neki sa suvim grožđem, neka domaćica kapne i malo ruma u fil…

Ovo je jedna od verzija pite sa jabukama. Koristili smo Spice Up shop slatke začine i All nut ulje i brašno od koštice šljive koji zajedno daju ovoj piti veličanstven miris i ukus.

Kolač se lako priprema, a izrada traje oko 120 minuta.

Uživajte!

Sastojci

Testo:

  • 185 g smeđeg šećera
  • 340g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 205g hladnog putera
  • 20 g  All nut ulja od koštice šljive
  • 1 jaje
  • 80-100g badema
  • pola kašičice Spice Up Tahiti vanila (bio) semenki vanile
  • kašika  All nut Brašno od koštice šljive

Fil:

  • 1kg jabuka
  • 90g smeđeg šećera
  • 2.5 kašičice gustina
  • sok od pola limuna
  • 2 kašičice Spice Up Apple Pie Spice Mix
  • 2 kašike  All nut Brašno od koštice šljive

I još…

  • Spice up šećer sa hibiskusom za posipanje
  • Sladoled od vanile
  • All nut Sirće od maline

Priprema

Krupno samleti (ili sitno iseckati) bademe. Jabuke očistiti, krupno narendati i iscediti. Jabukama dodati šećer, začine, limunov sok, brašno od koštice šljive i gustin.

Prosejati brašno, dodati mu prašak za pecivo, šečer, malo soli i suve začine.

Hladan puter iseckati na kockice i ubaciti u činiju sa suvim sastojcima. Dodati jaje, bademe, brašno od koštice šljive, pa viljuškom ili vrhovima prstiju spojiti sastojke utrljavajući puter u suvu smesu, da se dobije mrvičasto testo sa komadićima putera.

Malo više od pola količine testa presuti u puterom podmazan pleh, pa preko toga staviti fil od jabuka. Preko jabuka rasporediti ostatak testa.

Kolač se peče  45 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 190 stepeni .

Kada se kolač prohladi posuti ga Spice up šećerom sa hibiskusom.

PREDLOG ZA SERVIRANJE:  Uz svako parče poslužite kuglu sladoleda od vanile prelivenu redukovanim All nut sirćetom od maline.

Redukovano sirće se dobija kuvanjem sirćeta na tihoj vatri dok se količina sirćeta u posudi ne prepolovi. Ovakvo sirće je gušće i jačeg ukusa, može se koristiti kao preliv za slana jela i slatke poslastice.