Miris pečenih jabuka, cimeta i vanile vraća u detinjstvo. Pita sa jabukama miriše na nedelju popodne, bakine fotelje, crno-bele filmove i bezbrižna maštarenja o budućnosti. Neki je vole sa orasima, neki sa suvim grožđem, neka domaćica kapne i malo ruma u fil…
Ovo je jedna od verzija pite sa jabukama. Koristili smo Spice Up shop slatke začine i All nut ulje i brašno od koštice šljive koji zajedno daju ovoj piti veličanstven miris i ukus.
Kolač se lako priprema, a izrada traje oko 120 minuta.
Uživajte!

Sastojci
Testo:
- 185 g smeđeg šećera
- 340g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 205g hladnog putera
- 20 g All nut ulja od koštice šljive
- 1 jaje
- 80-100g badema
- pola kašičice Spice Up Tahiti vanila (bio) semenki vanile
- kašika All nut Brašno od koštice šljive
Fil:
- 1kg jabuka
- 90g smeđeg šećera
- 2.5 kašičice gustina
- sok od pola limuna
- 2 kašičice Spice Up Apple Pie Spice Mix
- 2 kašike All nut Brašno od koštice šljive
I još…
- Spice up šećer sa hibiskusom za posipanje
- Sladoled od vanile
- All nut Sirće od maline

Priprema
Krupno samleti (ili sitno iseckati) bademe. Jabuke očistiti, krupno narendati i iscediti. Jabukama dodati šećer, začine, limunov sok, brašno od koštice šljive i gustin.
Prosejati brašno, dodati mu prašak za pecivo, šečer, malo soli i suve začine.
Hladan puter iseckati na kockice i ubaciti u činiju sa suvim sastojcima. Dodati jaje, bademe, brašno od koštice šljive, pa viljuškom ili vrhovima prstiju spojiti sastojke utrljavajući puter u suvu smesu, da se dobije mrvičasto testo sa komadićima putera.
Malo više od pola količine testa presuti u puterom podmazan pleh, pa preko toga staviti fil od jabuka. Preko jabuka rasporediti ostatak testa.
Kolač se peče 45 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 190 stepeni .
Kada se kolač prohladi posuti ga Spice up šećerom sa hibiskusom.
PREDLOG ZA SERVIRANJE: Uz svako parče poslužite kuglu sladoleda od vanile prelivenu redukovanim All nut sirćetom od maline.
Redukovano sirće se dobija kuvanjem sirćeta na tihoj vatri dok se količina sirćeta u posudi ne prepolovi. Ovakvo sirće je gušće i jačeg ukusa, može se koristiti kao preliv za slana jela i slatke poslastice.
