Skip to main content

Čuvena Čumić Tombola nije ista bez Čuvenog Čumić Gulaša. U skladu sa situacijom, ove godine se naša tombola održava online. Za malo Čuvenog Čumić raspoloženja delimo sa vama recept za gulaš, koji ste prethodnih pet godina bili u prilici da probate na našem novogodišnjem događaju. Pripremite gulaš za Vaše ukućane i u bezbednom okruženju toplog doma partite izvlačenje nagrada u Instagram live prenosu, u utorak, 29.12. 2020. od 19h. Srećno!

Sastojci za 8 osoba:

–          800 g junećeg mesa

–          200g svinjskog mesa (npr. plećka, ne but…nešto masnije)

–          All nut Ulje koštice šljive

–          500 g crnog luka

–          400 g šampinjona

–          200 g raznih pečuraka (šitake, vrganji, lisičarke…šta nađete, mogu i suve)

–          Svinjska mast

–          Začini: so, Spice up biber, lovorov list ili Spice up mleveni lovor Spice up paprika, (ostalo po volji i ukusu, mi stavljamo još i žalfiju, majčinu dušicu – timijan)

–          100 g šumskog voća – zamrznuti miks, ili malo svežeg voća  ili voća iz kompota – najbolje su borovnice, maline, jagode…

–          Malo meda ili šećera ili seckane suve šljive(par komada)

–          Beli luk količina po želji

–          Sok od paradajza

–          Crno pivo – 0,5l

Priprema:

Na nekoliko kašika masti upržiti crni luk i manju količinu krupno iseckanog belog luka. Kad luk postane staklast dodati meso iseckano na sitnije komade. Dobro mešati i paziti da luk ne zagori. Kada se meso proprži i potamni sa svih strana dodati malo piva, soka od paradajza, so, biber, lovorov list i ostale začine.  Dodavati jos tecnosti po potrebi.  Kada je meso napola skuvano dodati pečurke i jos malo posoliti i pobiberiti. Sve dobro promešati i na slabijoj vatri uz mešanje krčkati, paziti da ne zagori. Dodavati pivo po potrebi, može i voda, ako uvri.

Pred kraj kuvanja dodati voće i med.

Kada se voće ukuva, probati pa po ukusu dodati još začina, sitno seckani beli luk, nešto ljuto za one koji vole(ili tucana paprika, ili ljuti sos)

I za kraj, dodajte par kašika ulja šljive, kako biste ukus gulaša doveli do savršenstva.

Služi se uz kuvanu testeninu, palentu ili u lepinjama.  Pred služenje dodati parmezan.

Ne zaboravite da je gulaš lepši kada se podgreva, pa ga možete spremiti i par dana ranije.

Prijatno!